Данас је у Београду свечано отворен нови тренинг центар Националне академије за јавну управу (НАЈУ) који се простире на преко 3.500 м2 и располаже са 14 најсавременије опремљених учионица за спровођење различитих врста обука, који ће бити на располагању државним службеницима за њихово стручно усавршавање. Председница Владе Србије Ане Брнабић обратила се присутним званицама и објавила почетак рада најмодернијег тренинг центра у региону. Свечаности су присуствовали и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и в.д. директора НАЈУ Дражен Маравић.

„Данас је дан који представља прекретницу за јавну управу у Србији, а то значи да од данас ствари радимо на један потпуно другачији начин. Ово је прекретница у томе како изгледа наша јавна управа, какве услуге и на који начин пружамо нашим грађанима и нашој привреди. Наша мисија је да из корена променимо начин на који се као држава односимо према нашим грађанима, а да они, као наши шефови, знају да смо ми њихов сервис, да је наш посао да испуњавамо њихове потребе у сваком тренутку где год се они налазили. Управо зато, Национална академија за јавну управу показује решеност да подигнемо свест запослених у јавној управи о потреби континуираног професионалног и персоналног развоја сваког појединца, док је њен циљ примена знања у пракси са фокусом на конкретне резултате, више посвећености раду, више емпатије, више солидарности, више креативности, иновација и свакодневних малих промена на боље“ , изјавила је Председница Владе Србије Ане Брнабић.

„Пре само две године направили смо прве кораке у дуго очекиваној, суштинској, реформи стручног усавршавања, свесни да без добро едукованих запослених нећемо моћи да обезбедимо грађанима управу и услуге какве заслужују. Зато смо били одлучни да оснујемо Националну академију за јавну управу и систем стручног усавршавања подигли смо на један виши ниво. У 2019. години донели смо иновиране програме обуке и остварили жељени циљ од готово 10.000 обучених службеника. Од данас, Национална академија за јавну управу свој рад наставља у новом, савремено опремљеном простору, посебно прилагођеном потребама ове институције и њених полазника“, изјавио је Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Дражен Маравић, в.д. директора НАЈУ на свечаном отварању тренинг центра осврнуо се на два велика приоритета у раду Академије. „Први приоритет је да стручним усавршавањем запослених постигнемо већу продуктивност, дигиталну писменост, љубазност и ефикасност у пружању јавних услуга грађанима и привреди. Други велики приоритет односи се на поштовање законитости у раду и борбу против нестручности у обављању сложених управних послова. Управа мора да буде у стању да стратешки управља својим пословима и рутински припрема и спроводи квалитетне предлоге јавних политика. Коначно, управа треба да поведе земљу брже ка чланству у ЕУ и да унапреди регионалну и међународну сарадњу. Академија не може да постигне много ако буде радила сама, потребна нам је сарадња свих органа јавне управе и подршка руководилаца. Зато нам је веома драго да ту подршку имамо, што се и данас може јасно видети.“

На дан отварања новог тренинг центра, започета је реализација обука и то Јавни наступ и Вредновање радне успешности, на којима је учествовало 50 полазника. Церемонији свечаног отварања присуствовао је велики број званица, међу којима су били представници Владе Републике Србије, амбасада, европских централних тренинг институција, као и међународних организација, факултета и других партнерских организација Академије.