Објаве

28. март 2024. године

Одржан квартални састанак и састанак радне групе

У четвртак, одржан је 12 по реду квартални састанак и састанак радне групе пројекта. На састанку се говорило о напретку пројекта, кроз реализацију Програма обуке за државне службенике на положају за 2024. годину, као и о продукцији дигитализованог програма обуке и материјала.

Такође, представљен је и план активности за наредни период.

 

 

 

26. март 2024. године

Honeycomb обуке

У наредном периоду организоваће се програм обука Honeycomb, а прва је Управљање собом, на којој су предавачи Катарина Томашевић и Татјана Драгосавац.  Током марта биће организоване 4 обуке.

 

 

 

29. јануар 2024. године

Квартални састанак и састанак радне групе

Одржан редовни квартални састанак пројекта укључујући и осми састанак Радне групе ројекта “Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Србији”. 

На састанку се говорило о програму обуке за дрзавне службенике на положају за 2024. годину- почетак шестог циклуса модула “Основе”, тестирању дигитализованог програма обука и материјала и припреме два “one- off” догађаја у оквиру модула “Саће”.

 

 

 

27 – 29. новембар 2023. године

Трећа група државних службеника на положају у тродневној посети институцијама Европске уније у Бриселу

Трећа група државних службеника на положају, из различитих институција Републике Србије, боравила је у тродневној посети институцијама Европске уније у Бриселу. У својству полазника обука, које се спроводе кроз пројекат ”Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у РС” који финансира Делегација Европске уније у Србији, били су у прилици да се на лицу места упознају детаљније са начином рада и функционисања институција у Бриселу.

Током тродневне посете, од 27. до 29. новембра, државни службеници на положају најпре су посетили Мисију Републике Србије у Бриселу, потом су се састали са члановима Европске Комисије - Генералне дирекција за суседство и преговоре о проширењу - DG NEARкао и са представницима Генералне дирекције за правосуђе и потрошаче - DG JUST. Такође, имали су прилику да у Европском парламенту разговарају са Владимиром Билчиком, известиоцем еврпоског парламента за Србију, као и са Францом Боговичем, чланом Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ, и са председавајућом овог Одбора, Алесандром  Морети. Том приликом су разговарали и са чланом парламента, Андором Делијем. Другог дана посете, делегација из Србије је разговарала и са члановима Европске службе за спољне послове - EEAS, а последњег дана је посетила Стално представништво Италије у ЕУ.

 

 

 

22. новембар 2023. године

Припремни састанак

Припремни састанак у Делегацији ЕУ  пред студијску посету институцијама у Бриселу. За учеснике трећег студијског путовања у Брисел, уприличен је и пријем у просторијама Делегације Европске уније у Србији где су их угостили, Plamena HALACHEVA, заменица шефа Делегације ЕУ, Andrea HOCHHUBER, шефица одељења за европске интеграције, привреду и трговину у Делегацији ЕУ, Martin KLAUCKE, шеф операција Делегације, Данка Богетић, пројектни менаџер за област реформе јавне управе, и додатно их припремили за посету Бриселу.

 

 

 

17. октобар 2023. године

Одржан квартални састанак и састанак радне групе

Одржан квартални састанак и састанак радне групе. Говорило се о досадашњим реализованим активностима (преглед напретка пројекта), као и о активностима за наредни период односно о иницирању Мреже државних службеника на положају.

 

 

 

25. септембар 2023. године

Нови циклус обука

Почео нови, пети по реду циклус обука Основе – суштинска питања. Нови циклус, нови учесници. Радујемо се.

 

 

 

01. септембар 2023. године

Пројекат продужен до августа 2024

Нових 12 месеци за реализације пројекта ”Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији”. Током реализације пројектних активности пројектни тим се сусрео са различитим изазовима, као што је ситуација са вирусом корона. Имајући све у виду, ДЕУ  је одобрила продужетак пројекта на додатних 12 месеци.

Радујемо се предстојећим обукама и активностима.

 

 

 

01. август 2023. године

Одржан квартални менаџмент састанак

Одржан квартални менаџмент састанак и састанак радне групе пројекта ”Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији”. На састанку се говорило о напретку пројекта, сповођењу Програма обуке за државне службенике на положају – завршетак реализације трећег циклуса модула ”Основе” и реализацији студијске посете у Брисел у оквиру модула ”Саће”. Такође, представљене су активности за наредни период.

 

 

 

15. јун 2023. године

Министар информисања и телекомуникација одржао предавање државним службеницима на положају

Данас је у Националној академији за јавну управу, Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација, одржао предавање државним службеницима на положају на тему ”Остваривање пуне користи од дигитализације”. Државни службеници на положају, имали су прилику да прошире своја знања из области еУправе и дигитализације. Министар је истакао да је Канцеларија за ИТ постала локомотива дигитализације.

 

 

 

12. јун 2023. године

Одржан састанак Надзорног одбора

У просторијама Националне академије за јавну управу, одржан је састанак Надзорног одбора пројекта, трећи по реду. Директор Академије поздравио је све учеснике састанка, а потом су чланови пројектног тима одржали презентацију свих активности које су до сада реализоване, податке о тренинзима, полазницима, студијским посетама институција у Бриселу.

 

 

 

24. мај. 2023. године

Амбасадор Италије одржао предавање државним службеницима на положају

У просторијама Националне академије за јавну управу, амбасадор Италије у Републици Србији, Њ.Е. Лука Гори одржао је предавање и разговарао са полазницима обуке ”Чланство у ЕУ”. Полазници обука, државни службеници на положају из различитих институција, имали су прилику да од амбасадора чују каква је сарадња Србије и Италије, поготову у економском сектору, као и о свим бенефитима које обе државе имају од сарадње. Осима амбасадора, на обуци су говорили и Драгана Филиповић, сертификовани тренер НАЈУ и бивша амбасадорка и Зоран Милосављевић, програмски координатор пројекта. 

 

 

 

16. 17. 18. мај 2023. године

Друга група државних службеника на положају, у студијској посети институцијама ЕУ у Бриселу

Државни службеници на положају, били су у посети институцијама ЕУ у Бриселу у периоду 16 – 18.  у оквиру практичног дела обуке ”Чланство у ЕУ”. Током посете, састали су се са члановима Европског парламента и високим званичницима других институција Европске уније, као што су Европска комисија односно Генерални директорати Европске комисије – DG NEAR, DG ENV, DG JUST, затим Европска служба за спољне послове – ЕEAS и Стална репрезентација Мађарске у Европској унији.

 

 

 

10. мај 2023. године

Састанак у Делегацији Европске уније у Републици Србији, полазника обука и представника ДЕУ, и припремни састанак пред пут у Брисел

У просторијама Делегације Европске уније у Републици Србији, Никола Бертолини, шеф одељења за сарадњу ДЕУ у Србији са сарадницима примили су представнике Националне академије за јавну управу и другу групу полазника обука који путују у посету администрацији у Бриселу и пожелели су им срећан и успешан пут. Такође, након састанка са представницима ДЕУ, одржан је интерни припремни састанак свих полазника и пројектног тима, како би се договорили детаље  и план путовања.

 

 

 

04. април 2023. године

Одржан квартални састанак и састанак радне групе пројекта

Састанак је отворила помоћница директора Националне академије за јавну управу, Снежана Антонијевић. Потом је представљен преглед напретка пројекта и план активности за наредни период. Пројектни тим је такође говорио о организацији студијске посете институцијама у Бриселу друге групе полазника обука, која је планирана за мај месец.

 

 

 

21. март 2023. године

Прослава поводом петогодишњице рада Националне академије за јавну управу

 

 

 

7. 8. 9. фебруар 2023. године

Студијска посета Бриселу

Представници Националне академије и прва група од 22 полазника обука пројекта ”Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији” боравили су у Бриселу, у оквиру тродневне студијске посете. Циљ посете јесте унапређење знања везаних за процес придруживања Републике Србије Европској унији.

У Европском парламенту, обратили су им се Владимир Билчик, известилац ЕП за Србију, и Дејвид Мекалистер, председник Спољнополитичког одбора ЕП, а подршку у реализацији ове посете пружила је Мисија Републике Србије при ЕУ, полазнике је дочекала шефица Мисије, амбасадорка Ана Хрустановић.

У оквиру студијске посете, организовани су и састанци са представницима Генералних дирекција – DG NEAR  и CNECT,  Сталног представништва Републике Словеније у ЕУ, као и Спољнополитичку службу у ЕУ (EEAS)

 

 

 

2. фебруар 2023. године

Састанак у Делегацији Европске уније у Србији уочи студијске посете представника НАЈУ и државних службеника на положају институцијама у Бриселу

Њ.Е. Емануел Жиофре, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији, и Никола Бартолини, шеф одељења за сарадњу Делегације ЕУ, су са сарадницима угостили представнике Националне академије за јавну управу и групу државних службеника на положају који 7. фебруара путују у посету институцијама у Бриселу, и том приликом им пожелели угодну студијску посету.

 

 

 

28. септембар 2022. године

Одржан квартални састанак пројекта и пети по реду састанак Радне групе пројекта „Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Србији“.

Састанак је одржан у просторијама Националне академије за јавну управу. Тема састанка: преглед напретка пројекта (научене лекције током реализације другог циклуса обука за државне службенике на положају; предлог ревизије Програма обуке за државне службенике на положају; план активности за наредни период).

 

 

 

21. септембар 2022. године

Почетак трећег циклуса обука „Основе“

Трећи циклус обука  у оквиру пројекта „Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Србији“ отпочео је обуком  „Крупни план“. Наредних девет недеља, полазнике очекује девет различитих модула.

 

 

 

23. јун 2022. godine

Одржан квартални састанак и састанак радне групе Пројекта  путем ЗООМ платформе.

Тема састанка: Спровођење Програма обуке за државне службенике на положају за 2021/2022 (Евалуација другог циклуса/евалуација/научене лекције/план активности за наредни период).

 

 

 

17. мaj 2022. године

Одржан други састанак Надзорног одбора пројекта

Састанак Надзорног одбора, други по реду, од почетка реализације пројекта Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији, одржан је у Националној академији за јавну управу. Свим члановима Надзорног одбора, чланови пројектног тима су представили Interim Report, односно реализацију пројектних активности у току прве године трајања пројекта. Сви чланови одбора, изразили су задовољство досадашњим резултатима и активностима које су реализоване.

Најважнија чињеница јесте да се увећава број државних службеника на положају који су заинтересовани за програме обука и учешће и очекује се да ће тај број наставити да расте.

 

 

 

6. април 2022. године

Одржан састанак радне групе и квартални састанак

Трећи по реду састанак радне групе и квартални састанак, одржан је у просторијама Националне академије уз присуство представника сви релевантних институција - чланица радне групе, као и  Делегације Европске уније у Србији. Присутнима су представљени досадашњи резултати као и наредни кораци у реализацији пројекта „Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Србији”. Чланови радне групе изразили су задовољство постигнутим резултатима.

 

 

 

17. март 2022. године

Почетак новог циклуса обука ”Саће”

Тренери и полазници новог циклуса обука државних службеника на положају окупили су се у Националној академији за јавну управу како би будућим полазницима представили и приближили програме обука. Сам програм, који симболично носи назив ”Саће” јер се састоји из више различитих комбинација тренинга, трајаће наредних девет недеља. Полазницима је дата могућност да изграде индивидуалну путању учења и сами бирају тренинге који су им неопходни како би унапредили своја знања и вештине.

 

 

 

9. март 2022. године

Отпочео други циклус обука за новопостављене државне службенике на положају

Други циклус отворен је обуком на тему „Напредне комуникационе вештине“ а у наредних девет недеља полазници ће имати прилику да прођу кроз девет различитих модула.

 

 

 

1. март 2022. године

Први рођендан пројекта

Прва година успешне реализације пројекта, препуна резултата, знања, размене искустава,  умрежавања, добре енергије, рада, заједничког труда и изазова је за нама. Радујемо се наредној, у којој се, као и у протеклој стручност цени!

 

 

 

23. фебруар 2022. године

Одржана фокус група модула Саће

Након успешно завршеног циклуса обуке за државне службенике на положају и након фокус групе модула Основе – суштинска питања, окупили смо све главне актере програма – полазнике обука и реализаторе. Циљ фокус група јесте тимски разматрање могућности унапређења обука за наредни циклус. Представљени су досадашњи резултати спроведених обука, главне снаге али и изазови са којима смо се суочавали, као и начини на који су се превазилазили.

 

 

 

21. фебруар 2022. године

Одржана фокус група модула Основе – суштинска питања

Након успешно завршеног циклуса обуке за државне службенике на положају, окупили смо све главне актере програма – полазнике обука и реализаторе и тимски разматрали могућности унапређења обука за наредни циклус. Полазницима и тренерима представљени су досадашњи резултати спроведених обука, главне снаге али и изазови са којима смо се суочавали. Дискусије вођене током вишесатних сесија резултовали су још бољим разумевањем и умрежавањем полазника и тренера, као и низом препорука за наредни циклус обука за државне службенике на положају.

 

 

 

26. јануар 2022. године

Успешно завршен први циклус обуке програма Основе – суштинска питања

Прва група полазника програма Основе – суштинска питања успешно је завршила обуку након осам недеља рада. Програм обуке је започет 3. новембра са групом од дванаест полазника, државних службеника на положају који су први пут постављени на положај. Врхунски тренери и стручњаци сваке среде едуковали су полазнике из области јавних политика, напредних комуникационих вештина, управљања људским ресурсима, радног окружења, чланства у Европској унији, пружања јавних услуга, постизања резултата преко других и дигитализације. Судећи по реакцијама полазника, рад на развијању нових вештина и упознавање са колегама из различитих институција доприноси позитивном утиску које су понели из Националне академије за јавну управу.

Нови циклус обуке програма Основе – суштинска питања, очекује се почетком марта. Позивамо све заинтересоване државне службенике на положају који су новопостављени да нам се придруже и буду део тима који уз појединачни развој и усавршавање сваког полазника доприноси и стварању Управе по мера свих нас.

Јер, стручност се цени!

 

 

 

8. новембар 2021. године

Започете обуке модула Саће намењене државним службеницима на положају

Прва група државних службеника на положају започела је циклус обука модула Саће. Државни службеници на положају имали су прилику да побољшају своје вештине из области „Обраћање у јавности и обука за медије“ од 08. до 11. новембра.

 

 

 

3. новембар 2021. године

Започет сет обука Oснове – суштинска питања намењен новопостављеним државним службеницима на положају

Прва група државних службеника на положају започела је циклус обука предвиђених Програмом обуке руководилаца у државним органима. Група новопостављених државних службеника на положају је 3. и 4. новембра похађала обуку на тему „Радно окружење државних службеника на положају – Крупни план“. Они, као полазници Националне академије за јавну управу, имају сјајну прилику да усаврше своје вештине, знања и унапреде сопствене капацитете.

 

 

 

2. новембар 2021. године

Одржана уводна конференција пројекта Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији

Уз представнике Делегације Европске уније у Србији, ресорног министарства и свих релевантних институција, а у складу са политиком пружања подршке реформи јавне управе, Национална академија за јавну управу је 2. новембра 2021. у просторијама тренинг центра организовала хибридну конференцију у оквиру пројекта Јачање професионалних капацитета државних службеника у Републици Србији. Уз поштовање свих епидемиолошких мера, хибридном  конференцијом је свечано обележен почетак спровођења програма обуке за државне службенике на положају. Хибридну конференцију пратило је преко 130 будућих полазника обука.

 

 

 

12. октобар 2021. године

Одржан други квартални састанак и састанак Радне групе

Први састанак радне групе и други квартални састанак одржан је онлајн 12. октобра. На састанку су свим члановима Радне групе представљени чланови пројектног тима, акциони план за имплементацију Програма обуке за државне службенике на положају, као и преглед напретка пројекта. Пројектни тим је презентовао методолошки приступ Индивидуалног плана учења за државне службенике на положају чланицама и члановима Радне групе.

 

 

 

23. септембар 2021.

Стручност се цени

Промотивни материјал који ће бити коришћен на обукама припремљен је у сарадњи са Агенцијом New Moment према правилима за видљивост и комуникацију Делегације Европске уније у Србији. Стручност се цени је главна порука пројекта, уз поруку Управа по мери свих нас, која симболизује реформу јавне управе у Србији.

 

 

 

18.септембар 2021. године

Ангажовани тренери – врхунски стручњаци из различитих област

У амфитеатру Националне академије потписани су уговори са деветнаест тренера који ће реализовати обуке у оквиру Програма стручног усавршавања државних службеника на положају. Одабрани тренери су врхунски стручњаци из приватног и јавног сектора и акредитовани реализатори Националне академије за јавну управу.

 

 

 

1. јул 2021. године

Пројектни тим постао је јачи за још 4 члана/ице

Пројектни тим успешно је формиран ангажовањем још четири важна члана/ице тима, задужених пре свега за реализацију обука, које су заправо срж пројекта Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији. Ангажоване су логистичарке, експерт за  ILP (на српском – индивидуални пут учења) и експерткиња за образовање одраслих.  Тиме започиње интензиван рад и припрема свеобухватних пакета материјала који ће бити коришћени на обукама, као и све припремне активности за два модула Основе – суштинска питања и Саће.

 

 

 

8. јун 2021. године

Почетак сарадње пројектног тима и Агенције New Moment

Почетком јуна ангажована је агенција која је задужена за комуникацију и заједнички рад са члановима пројектног тима на спровођењу битне активности - видљивости пројекта. Обезбеђивање транспарентности, правилна комуникација ка циљној групи и јавности о свим активностима на пројекту јесте заједнички циљ који је договорен приликом иницијалног састанка.

 

 

 

24. мај 2021. године

У Aкадемији одржан уводни пројектни састанак

У просторијама Националне академије за јавну управу, одржан је уводни пројектни састанак и упознавање/представљање чланова пројектног тима са представницима Делегације Европске уније, тачније са пројектном менаџерком Данком Богетић. Уз присуство свих чланица и чланова пројектног тима, присутни су били и представници/е Националне академије за јавну управу.

 

 

  

5. март – 5. мај 2021. године

Ангажовање пројектног тима

Пројектни живот започео је ангажовањем пројектног тима. Почетком марта ангажовани су стручњак за набавке као и стручњак за финансије. Након одабира ова два члана/ице тима, уследио је позив за још четири члана/ице, који су постали део тима почетком маја. Одабрани су координаторка пројекта, пројектна асистенткиња, специјалисткиња за комуникације и програмски координатор.

 

 

 

01.март 2021. године

Званично почела реализација пројекта финансираног из директног гранта ЕУ

Пројекат Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији почео је са реализацијом 1. марта 2021. године, а предвиђено трајање је 30 месеци, тачније до августа 2023. године. Пројекат је подржан од стране Европске уније милионским грантом. Пројекат има за циљ јачање професионалних капацитета државних службеника на положају кроз примену модерног програма развоја и обука. Пројектом је планирано да се обучи 255 државних службеника на положају - 150 новопостављених и 105 државних службеника који су већ на положају.