Објаве

17. мaj 2022. године

Одржан други састанак Надзорног одбора пројекта

Састанак Надзорног одбора, други по реду, од почетка реализације пројекта Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији, одржан је у Националној академији за јавну управу. Свим члановима Надзорног одбора, чланови пројектног тима су представили Interim Report, односно реализацију пројектних активности у току прве године трајања пројекта. Сви чланови одбора, изразили су задовољство досадашњим резултатима и активностима које су реализоване.

Најважнија чињеница јесте да се увећава број државних службеника на положају који су заинтересовани за програме обука и учешће и очекује се да ће тај број наставити да расте.

 

 

 

6. април 2022. године

Одржан састанак радне групе и квартални састанак

Трећи по реду састанак радне групе и квартални састанак, одржан је у просторијама Националне академије уз присуство представника сви релевантних институција - чланица радне групе, као и  Делегације Европске уније у Србији. Присутнима су представљени досадашњи резултати као и наредни кораци у реализацији пројекта „Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Србији”. Чланови радне групе изразили су задовољство постигнутим резултатима.

 

 

 

17. март 2022. године

Почетак новог циклуса обука ”Саће”

Тренери и полазници новог циклуса обука државних службеника на положају окупили су се у Националној академији за јавну управу како би будућим полазницима представили и приближили програме обука. Сам програм, који симболично носи назив ”Саће” јер се састоји из више различитих комбинација тренинга, трајаће наредних девет недеља. Полазницима је дата могућност да изграде индивидуалну путању учења и сами бирају тренинге који су им неопходни како би унапредили своја знања и вештине.

 

 

 

9. март 2022. године

Отпочео други циклус обука за новопостављене државне службенике на положају

Други циклус отворен је обуком на тему „Напредне комуникационе вештине“ а у наредних девет недеља полазници ће имати прилику да прођу кроз девет различитих модула.

 

 

 

1. март 2022. године

Први рођендан пројекта

Прва година успешне реализације пројекта, препуна резултата, знања, размене искустава,  умрежавања, добре енергије, рада, заједничког труда и изазова је за нама. Радујемо се наредној, у којој се, као и у протеклој стручност цени!

 

 

 

23. фебруар 2022. године

Одржана фокус група модула Саће

Након успешно завршеног циклуса обуке за државне службенике на положају и након фокус групе модула Основе – суштинска питања, окупили смо све главне актере програма – полазнике обука и реализаторе. Циљ фокус група јесте тимски разматрање могућности унапређења обука за наредни циклус. Представљени су досадашњи резултати спроведених обука, главне снаге али и изазови са којима смо се суочавали, као и начини на који су се превазилазили.

 

 

 

21. фебруар 2022. године

Одржана фокус група модула Основе – суштинска питања

Након успешно завршеног циклуса обуке за државне службенике на положају, окупили смо све главне актере програма – полазнике обука и реализаторе и тимски разматрали могућности унапређења обука за наредни циклус. Полазницима и тренерима представљени су досадашњи резултати спроведених обука, главне снаге али и изазови са којима смо се суочавали. Дискусије вођене током вишесатних сесија резултовали су још бољим разумевањем и умрежавањем полазника и тренера, као и низом препорука за наредни циклус обука за државне службенике на положају.

 

 

 

26. јануар 2022. године

Успешно завршен први циклус обуке програма Основе – суштинска питања

Прва група полазника програма Основе – суштинска питања успешно је завршила обуку након осам недеља рада. Програм обуке је започет 3. новембра са групом од дванаест полазника, државних службеника на положају који су први пут постављени на положај. Врхунски тренери и стручњаци сваке среде едуковали су полазнике из области јавних политика, напредних комуникационих вештина, управљања људским ресурсима, радног окружења, чланства у Европској унији, пружања јавних услуга, постизања резултата преко других и дигитализације. Судећи по реакцијама полазника, рад на развијању нових вештина и упознавање са колегама из различитих институција доприноси позитивном утиску које су понели из Националне академије за јавну управу.

Нови циклус обуке програма Основе – суштинска питања, очекује се почетком марта. Позивамо све заинтересоване државне службенике на положају који су новопостављени да нам се придруже и буду део тима који уз појединачни развој и усавршавање сваког полазника доприноси и стварању Управе по мера свих нас.

Јер, стручност се цени!

 

 

 

8. новембар 2021. године

Започете обуке модула Саће намењене државним службеницима на положају

Прва група државних службеника на положају започела је циклус обука модула Саће. Државни службеници на положају имали су прилику да побољшају своје вештине из области „Обраћање у јавности и обука за медије“ од 08. до 11. новембра.

 

 

 

3. новембар 2021. године

Започет сет обука Oснове – суштинска питања намењен новопостављеним државним службеницима на положају

Прва група државних службеника на положају започела је циклус обука предвиђених Програмом обуке руководилаца у државним органима. Група новопостављених државних службеника на положају је 3. и 4. новембра похађала обуку на тему „Радно окружење државних службеника на положају – Крупни план“. Они, као полазници Националне академије за јавну управу, имају сјајну прилику да усаврше своје вештине, знања и унапреде сопствене капацитете.

 

 

 

2. новембар 2021. године

Одржана уводна конференција пројекта Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији

Уз представнике Делегације Европске уније у Србији, ресорног министарства и свих релевантних институција, а у складу са политиком пружања подршке реформи јавне управе, Национална академија за јавну управу је 2. новембра 2021. у просторијама тренинг центра организовала хибридну конференцију у оквиру пројекта Јачање професионалних капацитета државних службеника у Републици Србији. Уз поштовање свих епидемиолошких мера, хибридном  конференцијом је свечано обележен почетак спровођења програма обуке за државне службенике на положају. Хибридну конференцију пратило је преко 130 будућих полазника обука.

 

 

 

12. октобар 2021. године

Одржан други квартални састанак и састанак Радне групе

Први састанак радне групе и други квартални састанак одржан је онлајн 12. октобра. На састанку су свим члановима Радне групе представљени чланови пројектног тима, акциони план за имплементацију Програма обуке за државне службенике на положају, као и преглед напретка пројекта. Пројектни тим је презентовао методолошки приступ Индивидуалног плана учења за државне службенике на положају чланицама и члановима Радне групе.

 

 

 

23. септембар 2021.

Стручност се цени

Промотивни материјал који ће бити коришћен на обукама припремљен је у сарадњи са Агенцијом New Moment према правилима за видљивост и комуникацију Делегације Европске уније у Србији. Стручност се цени је главна порука пројекта, уз поруку Управа по мери свих нас, која симболизује реформу јавне управе у Србији.

 

 

 

18.септембар 2021. године

Ангажовани тренери – врхунски стручњаци из различитих област

У амфитеатру Националне академије потписани су уговори са деветнаест тренера који ће реализовати обуке у оквиру Програма стручног усавршавања државних службеника на положају. Одабрани тренери су врхунски стручњаци из приватног и јавног сектора и акредитовани реализатори Националне академије за јавну управу.

 

 

 

1. јул 2021. године

Пројектни тим постао је јачи за још 4 члана/ице

Пројектни тим успешно је формиран ангажовањем још четири важна члана/ице тима, задужених пре свега за реализацију обука, које су заправо срж пројекта Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији. Ангажоване су логистичарке, експерт за  ILP (на српском – индивидуални пут учења) и експерткиња за образовање одраслих.  Тиме започиње интензиван рад и припрема свеобухватних пакета материјала који ће бити коришћени на обукама, као и све припремне активности за два модула Основе – суштинска питања и Саће.

 

 

 

8. јун 2021. године

Почетак сарадње пројектног тима и Агенције New Moment

Почетком јуна ангажована је агенција која је задужена за комуникацију и заједнички рад са члановима пројектног тима на спровођењу битне активности - видљивости пројекта. Обезбеђивање транспарентности, правилна комуникација ка циљној групи и јавности о свим активностима на пројекту јесте заједнички циљ који је договорен приликом иницијалног састанка.

 

 

 

24. мај 2021. године

У Aкадемији одржан уводни пројектни састанак

У просторијама Националне академије за јавну управу, одржан је уводни пројектни састанак и упознавање/представљање чланова пројектног тима са представницима Делегације Европске уније, тачније са пројектном менаџерком Данком Богетић. Уз присуство свих чланица и чланова пројектног тима, присутни су били и представници/е Националне академије за јавну управу.

 

 

  

5. март – 5. мај 2021. године

Ангажовање пројектног тима

Пројектни живот започео је ангажовањем пројектног тима. Почетком марта ангажовани су стручњак за набавке као и стручњак за финансије. Након одабира ова два члана/ице тима, уследио је позив за још четири члана/ице, који су постали део тима почетком маја. Одабрани су координаторка пројекта, пројектна асистенткиња, специјалисткиња за комуникације и програмски координатор.

 

 

 

01.март 2021. године

Званично почела реализација пројекта финансираног из директног гранта ЕУ

Пројекат Јачање професионалних капацитета државних службеника на положају у Републици Србији почео је са реализацијом 1. марта 2021. године, а предвиђено трајање је 30 месеци, тачније до августа 2023. године. Пројекат је подржан од стране Европске уније милионским грантом. Пројекат има за циљ јачање професионалних капацитета државних службеника на положају кроз примену модерног програма развоја и обука. Пројектом је планирано да се обучи 255 државних службеника на положају - 150 новопостављених и 105 државних службеника који су већ на положају.